Επιχειρηματικότητα

Ένας χρόνος Foundit… 20 νέες επιχειρήσεις!

To πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Foundit είχε γενέθλια πριν λίγες μέρες, γιορτάσαμε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του! Μαζί, γιορτάσαμε και τα αποτελέσματα που έχουμε έως τώρα.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Foundit είναι ένα δομημένο πρόγραμμα διάρκειας 6 μηνών που απευθύνεται σε νέους μεταξύ 18-35 ετών, που μένουν στην Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα, και θέλουν να εξερευνήσουν την επιχειρηματικότητα έχοντας μια νέα ιδέα, ή έχουν μία φρέσκια επιχείρηση (max 12 μήνες λειτουργίας) και νιώθουν ότι χρειάζονται υποστήριξη. Όλες οι ιδέες είναι καλοδεχούμενες στο Foundit! Μέχρι σήμερα έχουν περάσει από το πρόγραμμα ιδέες κάθε λογής, από γυμναστήρια μέχρι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Prince’s Trust International -το διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα του Πρίγκιπα Καρόλου. Για τις περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, το Bizrupt σε συνεργασία με την 100mentors έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος επιχειρηματικότητας.

Το Foundit ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, σε μια δύσκολη μετά-πρώτης-καραντίνας περίοδο. Ξεκίνησε online κι έτσι συνεχίζει μέχρι και τώρα που πραγματοποιείται ο 6ος κύκλος του προγράμματος. Κάθε κύκλος διαρκεί 6 μήνες, ξεκινάει με την τετραήμερη εκπαίδευση και συνεχίζει με το mentoring από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς και έμπειρους επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 45 ενεργούς μέντορες, τους οποίους μπορείς να δεις στο website.

Έχουν πραγματοποιηθεί 5 κύκλοι, από τους οποίους κάποιοι έχουν ολοκληρωθεί και κάποιοι βρίσκονται στη φάση του mentoring. Γι’ αυτούς τους 5 κύκλους δεχτήκαμε συνολικά 302 -μετρημένες με ακρίβεια- αιτήσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να καλύψουμε την ανάγκη τόσων ανθρώπων! Για να διασφαλίσουμε, όμως, την ποιότητα στο πρόγραμμα και να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες, δεχόμαστε μέχρι 20 άτομα σε κάθε κύκλο. Έτσι, μετράμε 97 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Foundit μέσα σε έναν χρόνο!

Από τους 97 αυτούς ανθρώπους, το 48,5% αποφάσισε ότι θέλει να συνεχίσει άμεσα με την επιχειρηματική του ιδέα και μπήκε σε διαδικασία mentoring! Φυσικά, ένα ποσοστό αυτών έχει ολοκληρώσει το mentoring και έχει προχωρήσει σε αυτό που αποκαλούμε εμείς “Business Launch Group” -που για συντομία θα το λέμε BLG. (Περισσότερα για το BLG λίγο παρακάτω.) Με άλλα λόγια, 20 άτομα έχουν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις τους! Αυτό το νούμερο είναι πολύ σημαντικός για εμάς, καθώς δείχνει πόσους ανθρώπους βοηθήσαμε στην πράξη να ξεκινήσουν ή να στηρίξουν τη νέα επιχείρησή τους. 

Σίγουρα, και οι 97 συμμετέχοντες πήραν κάποια εφόδια από το Foundit. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ζητάμε πάντα feedback απ’ όλους τους συμμετέχοντες, στο οποίο μεταξύ άλλων ρωτάμε πόσο ικανοποιημένοι έμειναν συνολικά από την εκπαίδευση του Foundit και εάν θα σύστηναν το πρόγραμμα σε φίλους και γνωστούς. Το 90% δήλωσε ότι είναι πολύ και πάρα πολύ ικανοποιημένο από την εκπαίδευση (4&5 σε κλίμακα 1-5), ενώ το 76,4% συνιστά ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα (10&9 σε κλίμακα 1-10).

Η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν συγκεντρώναμε τις πληροφορίες για τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς! Αποτυπώσαμε τον απολογισμό σε ένα PDF που μπορείς να δεις εδώ.

1 χρόνος Foundit - αποτελέσματα

Πιο μεγάλη, όμως, ήταν η χαρά μας όταν διαπιστώσαμε πως μετά από έναν ολόκληρο χρόνο θα καταφέρναμε να συναντήσουμε από κοντά, σε ένα δια ζώσης BLG, μερικούς από τους συμμετέχοντες των προηγούμενων κύκλων! Καταρχάς, το Business Launch Group είναι μία συνάντηση στην οποία προσκαλούμε τα άτομα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία του mentoring στο Foundit και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους ή την έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε BLG συμμετέχουν 4-6 άτομα μαζί με τους μέντορές τους, κάνουν μία μικρή παρουσίαση της επιχείρησης τους και παραλαμβάνουν το “βραβείο ολοκλήρωσης”. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πραγματοποιήσει 4 διαδικτυακά BLG.

Την προηγούμενη Παρασκευή (18/07/2021 – σημαδιακή πλέον ημερομηνία για εμάς) οργανώσαμε το πρώτο BLG με φυσική παρουσία. Εκτός αυτού, ήταν το πρώτο event -οποιασδήποτε μορφής- με φυσική παρουσία που οργανώσαμε ως Bizrupt μετά από 1,5 ολόκληρο χρόνο. Φυσικά, λάβαμε κάθε μέτρο προστασίας βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Φροντίσαμε, όμως, παράλληλα να το απολαύσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Επιλέξαμε να πάμε σε μία ανοιχτή αυλή σε χώρο εκτός Ηρακλείου. Έναν ξενώνα του οποίου η δημιουργός συμμετείχε στο Foundit και, μάλιστα, παρουσίασε την επιχείρηση της εκείνο το βράδυ. Ο Ασκιανός ήταν το κατάλληλο μέρος γι’ αυτή τη μικρή συνάντηση.

Foundit - Business Launch Group - Bizrupt 1

Έξι “απόφοιτοι” του Foundit παρουσίασαν τις 5 επιχειρήσεις τους -ναι, είχαμε μία δυάδα γυναικών νέων επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

  • Hashtag Digital – Ένα digital marketing agency από την Εβίτα Τζενάκη και τη Δέσποινα Χριστοδουλάκη.
  • Thread.jar – Το κέντημα που έγινε λατρεία από τη Λίλα Τζαμούση.
  • Askianos – Ένας ξενώνας στην Αυγενική και μια αυλή με πολιτιστικές διαθέσεις από την Γεωργία Πατσουράκη.
  • Stinporta.gr – Delivery στην πόρτα σου ό,τι χρειάζεσαι για το σπίτι από τον Στέλιο Σμαραγδάκη.
  • Αναζητά όνομα ο Αντώνης Σαπουντζής για τις υπηρεσίες τεχνολογίας – καινοτόμες επιστρώσεις νανοϋλικών σε επιφάνειες που θα παρέχει.
Foundit - Business Launch Group - Bizrupt

Αξίζει να δώσουμε χώρο σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα στα προηγούμενα, διαδικτυακά BLG που έχουμε οργανώσει. Γι’ αυτό θα επανέλθουμε σύντομα με ένα άρθρο γεμάτο τοποθετήσεις προϊόντων!

ΑΛΛΑ ΝΕΑ