Επιχειρηματικότητα Καινοτομία

Ηράκλειο: ένα αναδυόμενο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν τη ζωή μας. Η πανδημία του κορωνοϊού είχε αναμφισβήτητα επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο, πώς όμως αυτό επηρέασε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία; Διαπιστώνουμε ότι δεν είναι λίγες οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, μέσα από αυτήν την κατάσταση, κυρίως (αλλά όχι μόνο) στην τεχνολογία και την επιστήμη, ώστε νέες ιδέες να μπορέσουν να φυτρώσουν και να ανθίσουν.

Εταιρείες όπως η Uber, ξεκίνησαν μέσα σε περιόδους κρίσης και εξελίχθηκαν σε success stories αξίας δισεκατομμυρίων, αποδεικνύοντας ότι οι δύσκολες περίοδοι μπορούν να είναι και περίοδοι ευκαιριών επιχειρηματικότητας. Το γεγονός αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν και πολλές startup επιχειρήσεις, οι οποίες, εν μέσω της πανδημίας, αναπτύχθηκαν σημαντικά και βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε συνεχή αναζήτηση στελεχών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.  

επιχειρηματικότητα καινοτομία Ηράκλειο

Πηγή: brookings.edu

Η Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο, εκτός από το μεσογειακό κλίμα, τον σημαντικό πολιτιστικό πλούτο και την γαστρονομία, τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει ένα νέο, αλλά υποσχόμενο startup οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, το οποίο έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ωρίμανσης, ανθεκτικότητας και σημαντικής προοπτικής να αποτελέσει ένα οικοσύστημα αναφοράς τα επόμενα χρόνια.

Όμως, για να μπορέσει να επιτευχθεί και να ευδοκιμήσει κάτι τέτοιο, απαιτείται ένα μείγμα συστατικών. Θα επικεντρωθούμε σε τρία από αυτά, τα οποία κρίνονται ύψιστης σημασίας για τα οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και είναι αυτά που εν μέσω πανδημίας έφεραν την ωρίμανση του οικοσυστήματος στο Ηράκλειο. 

Talent 

Ένα από τα βασικά συστατικά για την επιτυχία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο (human capital). Το Ηράκλειο διαθέτει ένα μεγάλο pool ανθρώπινου δυναμικού υψηλής κατάρτισης και ποιότητας, το οποίο αποτελεί καταλύτη για την δημιουργία και ανάπτυξη τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Σημαντικό ρόλο στην τροφοδότηση του pool αυτού παίζει η παρουσία δύο σημαντικών πανεπιστημιακών campuses (του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου) και του σημαντικότερου ερευνητικού κέντρου της χώρας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Επίσης, τα τελευταία χρόνια, το Ηράκλειο αποτελεί πόλο έλξης για τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες χτίζουν και αναπτύσσουν τα τμήματα R&D ή τα tech/development hubs τους στην πόλη.

Πρόσφατα, η Sunlight.io, η οποία έχει το engineering τμήμα της στο Ηράκλειο, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του με νέες προσλήψεις σε συνέχεια της χρηματοδότησης των 6 εκ. που έλαβε από την BlueOcean VC, ενώ η σουηδική fintech startup Fairlo, από το καλοκαίρι ξεκίνησε το χτίσιμο του δικού της tech hub στο Ηράκλειο, το οποίο αναπτύσσεται δυναμικά.  

Startups

Την τελευταία τριετία, η πόλη του Ηρακλείου εκτός από σημαντικές εδραιωμένες τεχνολογικές επιχειρήσεις (Phaistos Networks, Papaki, Top.Host, Best Price, Netmechanics, κ.α.), έχει να παρουσιάσει στον τομέα της επιχειρηματικότητας και πολλά υποσχόμενες startup επιχειρήσεις. Κάποιες από αυτές είναι αποτέλεσμα τεχνολογικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων (spin-offs) όπως οι OramaVR και JustAddBio, ενώ άλλες όπως οι BioMimetic, BioPix-T και EnzyQuest κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να εξασφαλίσουν σημαντική χρηματοδότηση – οι δύο τελευταίες, μάλιστα, είναι στην επιστημονική μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Τέλος, αρκετές startup επιχειρήσεις όπως οι Deeplab, Oxygen Pelatologio, OpenIchnos, Hotel ToolBox και StinPorta.gr αναπτύσσονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα έχουν κάνει την εμφάνιση τους νέες startups (Tourmie, Oqullar κ.α.) οι οποίες έχουν λάβει διακρίσεις σε εθνικούς διαγωνισμούς καινοτομίας.     

Communities

Στον πυρήνα ενός οικοσυστήματος βρίσκεται η αλληλεπίδραση ατόμων, δημιουργών και thinkers, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική επιτυχημένων επιχειρήσεων να αναδυθούν. Τα communities τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας της πόλης έχουν μεγαλώσει, ενώ οι συναντήσεις του Open Coffee Heraklion (το οποίο επικεντρώνεται στις startups και το καινοτόμο επιχειρείν) καθώς και του DevStaff (group των developers της Κρήτης), αποτελούν τις μεγαλύτερες κοινότητες της πόλης και του νησιού, αναδεικνύοντας το πάθος για ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων γύρω από τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα.

Πασίγνωστα και πολύ ισχυρά επιχειρηματικά οικοσυστήματα όπως της Silicon Valley του Τελ Αβιβ, του Βερολίνου και του Λονδίνου χρειάστηκαν ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Πλέον, κάθε οικοσύστημα έχει δυνατότητα να γίνει ένα thriving ecosystem, αλλά για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται τα απαραίτητα συστατικά και οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν να αναπτυχθεί δυναμικά. Το σίγουρο είναι ότι για το Ηράκλειο υπάρχουν οι προϋποθέσεις – τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος και οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν από τις συνέργειες/αλληλεπιδράσεις για ένα δυναμικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας!

ΑΛΛΑ ΝΕΑ