Events Καινοτομία

Με αφορμή το Fuckup Nights Greece #3

Όταν τον Μάρτιο τέθηκαν σε παύση οι εκδηλώσεις, παγώσαμε. Πολλές σκέψεις ταλάνιζαν το μυαλό μας. Πού θα συναντιόμαστε, πώς θα ακούμε άλλους ανθρώπους να μας εξιστορούν τα κατορθώματά τους -εντός και εκτός εισαγωγικών-, πώς θα ανταλλάζουμε απόψεις, θα συζητάμε για νέες ιδέες και πώς θα συνδεόμαστε με το κοινό μας! Και τώρα τι; Ήταν μια εύλογη ερώτηση που άμεσα έλαβε την απάντηση που της έπρεπε.

Εκδηλώσεις online

Τα events, όπως εκατοντάδες άλλες δραστηριότητες εν καιρώ πανδημίας, έγιναν digital. Μεταφέραμε όση από τη χαρά της διοργάνωσης ενός event γινόταν στον ψηφιακό κόσμο και ελπίζαμε αυτό να έχει ανταπόκριση! Γιατί, η αλήθεια είναι πως κανένα ψηφιακό event δεν μπορεί να αντικαταστήσει το engagement* και την εμπειρία που απολαμβάνεις σε ένα event με φυσική παρουσία.

Για εμάς στο Bizrupt, όσο κι αν γκρινιάζουμε που πρέπει κάθε φορά να μεταφέρουμε καρέκλες, να μετράμε αποστάσεις, να τραβάμε καλώδια και να τοποθετούμε φώτα, παίζει σημαντικό ρόλο η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Η χειραψία, η κουβέντα, το χαμόγελο. Η συνειδητοποίηση ότι εμείς δίνουμε στο κοινό μας αυτό που αναζητά και ότι μεταξύ τους αρχίζουν συζητήσεις για από κοινού πλάνα, συνεργασίες, προτάσεις, ή έστω ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνοι στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Αυτή η αλληλεπίδραση μας λείπει κι αυτή την αλληλεπίδραση προσπαθούμε να καλύψουμε με διάφορους τρόπους στα online event μας.

Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ελπίζαμε ότι το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε έστω μία εκδήλωση με φυσική παρουσία. Όμως, οι εξελίξεις δεν ήταν με το μέρος μας. Μέσα στο καλοκαίρι πήραμε την απόφαση πως θα συνεχίσουμε αποκλειστικά online μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα ρισκάρουμε την υγεία κανενός. Μάλιστα οι προβλέψεις σε διεθνές επίπεδο έλεγαν “ξεχάστε τα events με φυσική παρουσία μέχρι την άνοιξη του 2021” -αφαιρετική μετάφραση. Οπότε, αρχίσαμε κι εμείς να το παίρνουμε απόφαση.

Digital ζωή και νέες φόρμες στα event

Αρχίσαμε να δοκιμάζουμε νέες φόρμες στα event μας και να μελετάμε τα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς των events. Καταλάβαμε από νωρίς ότι όλοι μας περνούσαμε ατελείωτες ώρες μπροστά από τις οθόνες μας. Είναι, πλέον, σύνηθες κάποιος να δουλεύει στον υπολογιστή του και να έχει 1-2 meetings τη μέρα, να παρακολουθεί ένα ενδιαφέρον workshop το απόγευμα και ίσως μία ομιλία λίγο πιο αργά, και το βράδυ να ανοίγει το Netflix του για να βλέπει 2-3 επεισόδια της αγαπημένης του σειράς. Σας θυμίζει κάτι; Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με περισσότερο ελεύθερο χρόνο -για οποιονδήποτε λόγο- που κάποιοι από αυτούς παρακολουθούν περισσότερα video, webinars, workshops, events online ως ευκαιρία εξέλιξης. Και σε αυτό ακριβώς “στεκόμαστε” στον ατελείωτο χρόνο που περνάμε online! (Σίγουρα, και ευτυχώς, τα μοτίβα αυτά δεν ισχύουν για όλους τους ανθρώπους.)

Με δεδομένη λοιπόν την υπερέκθεσή μας στην οθόνη, θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο που θα απασχολούσαμε το κοινό μας για να μοιραστούμε μαζί του “γνώση” και “εμπειρία”. Έτσι, ό,τι σχεδιάσαμε ήταν τόσο-όσο… τόσο σε διάρκεια, όσο να μην στερήσουμε κάτι από την ουσία του. Μειώσαμε τον χρόνο των μεγάλων training των project του Get Hired και του Foundit, φτιάξαμε νέα μικρά σε διάρκεια events που στόχευαν σε συγκεκριμένα κοινά όπως το “BITE-Re:Think Tourism“, από τον Οκτώβρη και μετά ξεκινήσαμε τα shots του Open Coffee, κα. Μονάχα ενός event τη φόρμα κρατήσαμε αναλλοίωτη. Του Fuckup Nights!

Η περίπτωση του Fuckup Nights

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Fuckup Nights είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που πραγματεύεται το ζήτημα της αποτυχίας. Τρεις (ή περισσότεροι ομιλητές) έχουν στη διάθεση τους 7 λεπτά και 10 διαφάνειες ο καθένας για να μοιραστούν τη δική τους ιστορία επαγγελματικής αποτυχίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, πρόκειται για πολύ σύντομες ομιλίες που διαδέχονται οι ερωτήσεις του κοινού -διάδραση- και το πιο σημαντικό απ’ όλα… ως event έχει μία πιο χαρούμενη αύρα απ’ ό,τι άλλο υπάρχει στη βιομηχανία των event. Ναι, μιλάμε για αποτυχία, μα δίνουμε περισσότερη σημασία σε όσα μάθαμε μέσα από αυτήν και πώς πήγαμε παρακάτω. Είναι μια νότα αισιοδοξίας μέσα στη μαυρίλα που ζούμε.

Κι επειδή ακριβώς νιώθουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να περνάμε και λίγο καλά, χρειάζεται να (χαμο)γελάμε και να βλέπουμε και άλλα φώτα στην πορεία πέρα από το μοναδικό της σωτηρίας στο βάθος του τούνελ, θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ατμόσφαιρα χαράς στο Fuckup Nights. Θέλουμε να κρατήσουμε το FUN!

Αυτό το άρθρο δεν γράφτηκε για να σε πείσει να συμμετέχεις στο Fuckup Nights Greece #3 (Ναι, αυτό δεν στο είπα. Έχουμε βγει από το καβούκι του Ηρακλείου και απευθυνόμαστε σε όλη την Ελλάδα, με τις ευλογίες της κεντρικής διοργάνωσης, μια και είμαστε η μόνη ενεργή ομάδα στη χώρα μας). Αυτό το άρθρο γράφτηκε γιατί που και που θέλουμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μαζί σας! Να σας πούμε ότι όλοι βράζουμε μέσα στο ίδιο καζάνι. Όμως, το όραμα του Bizrupt δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε, γι’ αυτό συνέχεια σχεδιάζουμε και διοργανώνουμε νέα “πράγματα” που ελπίζουμε πως σας ενδιαφέρουν και σας αφορούν.

Αν τώρα θέλετε να παρακολουθήσετε το Fuckup Nights Greece #3 – Quarantine Edition στις 18/12, στις 21:00, τούτο μόνο θα σας πω: Βάλτε τα καλά σας, σαν να πηγαίνατε σε γιορτή, και εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας να διατηρήσουμε το FUN!

Σας ευχαριστούμε που συμμετέχετε σε ό,τι δημιουργούμε, που μας δίνετε νέες ιδέες και μας υποστηρίζετε για να συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε!

*Αρνούμαι να μεταφράσω τη λέξη “engagement”, εκτός κι αν καταφέρετε να μου βρείτε μία εύηχη ελληνική λέξη/μετάφραση. Η “ενεργός συμμετοχή” δεν με καλύπτει.

ΑΛΛΑ ΝΕΑ