Επιχειρηματικότητα

Προγράμματα επιχειρηματικότητας: VentureGarden & Foundit

To Bizrupt έχει ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας στην Κρήτη και τη στήριξη των νέων επιχειρήσεων. Για να πετυχαίνει κανείς τους στόχους του οφείλει να περνάει στην πράξη. Έτσι κι εμείς, μετά από αρκετά χρόνια ενίσχυσης του τοπικού οικοσυστήματος με διάφορους τρόπους, περάσαμε σε πράξεις με ισχυρό αποτύπωμα. Από τον καλοκαίρι του 2020 (φέτος δηλαδή), υλοποιούμε δύο προγράμματα επιχειρηματικότητας. Ο λόγος για το VentureGarden Ηράκλειο και το Foundit.

Αν μείνεις στον υπότιτλο “πρόγραμμα επιχειρηματικότητας” ίσως θεωρήσεις ότι αυτά τα δύο προγράμματα είναι όμοιο. Κι έτσι είναι φυσιολογικό να αναρωτηθείς γιατί το Bizrupt προσφέρει δύο προγράμματα επιχειρηματικότητας που μοιάζει να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Με αυτό το blog post θέλουμε να καλύψουμε τέτοιες απορίες και παράλληλα, και πιο σημαντικό για εμάς, να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποιο πρόγραμμα σου ταιριάζει, αν έχεις κάποια επιχειρηματική ιδέα που θέλεις να εξελίξεις σε επιχείρηση.

VentureGarden - Bizrupt

To VentureGarden Ηράκλειο

Το VentureGarden γεννήθηκε από μια ιδέα για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School, The American College of Greece στη Νότια Ελλάδα και το American College of Thessaloniki στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρακτικό, hands on, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εν δυνάμει και υφιστάμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να συμμετέχουν σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό δίκτυο και να εκπαιδευτούν σε εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην εξέλιξη των επιχειρηματικών ιδεών τους.

Το Ηράκλειο επιλέχθηκε για να δοκιμαστεί η επέκταση του προγράμματος στη Νότια Ελλάδα πέρα από την Αθήνα.

“Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς το Alba είχε ήδη διοργανώσει στην πόλη πολλές δράσεις σχετικές με την επιχειρηματικότητα. Ο συνδυασμός επιχειρηματικής παράδοσης και καινοτομικής έρευνας μας έδειξε από νωρίς ότι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως το VentureGarden μπορεί να ευδοκιμήσει και να προσφέρει στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα.”

Αλέξης Κομσέλης, Director, Alba Hub for Entrepreneurship and Development

Στο VentureGarden είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι έχουν πάθος με την επιχειρηματικότητα και έχουν μια ιδέα που θέλουν να πραγματοποιήσουν ή μία υφιστάμενη επιχείρηση που θέλουν να εξελίξουν.

Κριτήρια συμμετοχής

Στο VentureGarden δεν παίζει κανένα ρόλο η ηλικία -αρκεί να είσαι άνω των 18- ή η εργασιακή σου κατάσταση (αν είσαι εργαζόμεν@, άνεργ@ ή οτιδήποτε άλλο). Αρκεί μόνο να μένεις στην Κρήτη και να έχεις μία νέα επιχειρηματική ιδέα ή μια επιχείρηση στην οποία θέλεις να προσθέσεις κάτι νέο για να την εξελίξεις (πχ. μια νέα υπηρεσία/ προϊόν, ανάπτυξη σε μια νέα αγορά, κλπ).

Τύπος προγράμματος

Το VentureGarden είναι ένας “Idea Accelerator” που έχει στο επίκεντρο της δράσης του τον άνθρωπο, υιοθετώντας το motto “Helping People Grow Ideas”. Το idea accelerator αποσκοπεί στον προσδιορισμό της πρότασης αξίας (value proposition) της ιδέας, στην έρευνα και κατανόηση της αγοράς της (Idea-Solution Fit) και την επικύρωση της επιχειρηματικής ιδέας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η σκοπιμότητα της ιδέας και στη συνέχεια αυτή να υλοποιηθεί. Οι συμμετέχοντες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητήσουν με περισσότερη σιγουριά περαιτέρω υποστήριξη στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, εντασσόμενοι σε προγράμματα υποστήριξης επόμενου σταδίου, συμμετέχοντας σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και αναζητώντας χρηματοδότηση.

Διάρκεια και χρονοδιάγραμμα προγράμματος

Το training του VentureGarden εξελίσσεται σε συνολικά 8 μαθήματα, σε χρονικό ορίζοντα περίπου 2 μηνών. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στο Value Proposition Canvas, ενώ στο τέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν το δικό τους pitch deck. Κάποιες από τις ιδέες μπαίνουν στη συνέχεια σε διαδικασία group mentoring για διάστημα 2 μηνών, όπου οι συμμετέχοντες δουλεύουν πρακτικά και με συγκεκριμένους στόχους πάνω στην υλοποίηση του πλάνου τους. Όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος εντάσσονται στην κοινότητα του VentureGarden και λαμβάνουν περαιτέρω υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Τι προσφέρει το VentureGarden στους συμμετέχοντες

Για να συνοψίσουμε, αυτό που παρέχει το VentureGarden είναι πρακτική εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την εξέλιξη των επιχειρηματικών ιδεών των συμμετεχόντων.

 • Ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων.
 • Εκμάθηση σύγχρονων εργαλείων στρατηγικής και μάρκετινγκ για την υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους.
 • Αλληλεπίδραση με επιτυχημένους επιχειρηματίες.
 • Mentoring για την εξέλιξη της επιχειρηματικής τους ιδέας.
 • Networking και ένταξη στο VentureGarden Community.
 • Συνεχή υποστήριξη με εκπαιδευτικά workshops, κλπ.
Foundit - Bizrupt

Το Foundit

Το Foundit γεννήθηκε από την ανάγκη που νιώσαμε ότι έχουν οι νέοι να εξερευνήσουν την επιχειρηματικότητα. Έτσι, συνεργαστήκαμε με την 100mentors και με την υποστήριξη του Prince’s Trust International δημιουργήσαμε το Foundit, ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για νέους της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, ανέργους ή εργαζόμενους με ημιαπασχόληση, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή χρειάζονται υποστήριξη στην επιχείρηση τους που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα “entrepreneurial capacity building” πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει σημαντικές γνώσεις και ανάπτυξη δεξιοτήτων γύρω από την έναρξη και το “χτίσιμο” μιας επιχείρησης.

Στο Foundit είναι ευπρόσδεκτοι νέοι με “περιέργεια” και πάθος για την επιχειρηματικότητα, που θέλουν να εξερευνήσουν τα σημαντικά ζητήματα για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης.

Κριτήρια συμμετοχής

Στο Foundit μπορεί να δηλώσει συμμετοχή οποιοσδήποτε έχει μια επιχειρηματική ιδέα ή μια νέα επιχείρηση που έχει κάνει έναρξη τον τελευταίο χρόνο, είναι μεταξύ 18-35 ετών και μένει στην Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα. Προτεραιότητα στο Foundit έχουν τα άτομα που δεν εργάζονται ή εργάζονται εθελοντικά ή με ημιαπασχόληση.

Τύπος προγράμματος

Το Foundit εντάσσεται στην κατηγορία προγραμμάτων “Entrepreneurial capacity building”. Αποσκοπεί δηλαδή στην “εξερεύνηση της επιχειρηματικότητας”, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, την επικύρωση των επιχειρηματικών πλάνων και την ίδια τη δημιουργία μιας επιχείρησης, αλλά και στη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρήσεων αναλύοντας την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα, παράλληλα με το προφίλ του επιχειρηματία.

Διάρκεια και χρονοδιάγραμμα προγράμματος

Το Foundit ξεκινά με ένα διαδραστικό 4ήμερο training όπου συζητούνται θέματα όπως το entrepreneurial thinking, το business plan, η έρευνα αγοράς και η στόχευση πελατών, οικονομικά, λογιστικά, κα. Ακολουθούν one-to-one meeting session με την ομάδα του Foundit, για να διαπιστωθεί εάν οι συμμετέχοντες θέλουν να προχωρήσουν με την επιχειρηματική τους ιδέα ή να ακολουθήσουν μια άλλη πορεία, όπως να εργαστούν σε μία επιχείρηση για να αποκτήσουν εμπειρία. Εάν επιθυμούν να προχωρήσουν επιχειρηματικά, μπαίνουν σε διαδικασία mentoring για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Ενώ, εάν θέλουν να αλλάξουν πορεία τους παρέχεται υποστήριξη μέσω career-mentor.

Τι προσφέρει το Foundit στους συμμετέχοντες

Το Foundit επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την επιχειρηματικότητα και να αποκτήσουν πρακτική εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την έναρξη της επιχείρησης τους. 

 • Ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων τους.
 • Πρακτική γνώση γύρω από σημαντικά επιχειρηματικά θέματα για το σχεδιασμό και το ξεκίνημα μιας επιχείρησης.
 • Πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο experts για απόκτηση νέας γνώσης.
 • Mentoring για την δημιουργία του business plan τους.
 • Υποστήριξη για microfunding, εάν χρειάζεται.
 • Networking και ένταξη στο Foundit Community.
 • Συνεχής υποστήριξη με εκπαιδευτικά workshops, κλπ.

Για να κάνουμε ακόμα πιο εύκολη την επιλογή του προγράμματος επιχειρηματικότητας που σου ταιριάζει, συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα στοιχεία από τα παραπάνω σε έναν πίνακα.

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος του VentureGarden Ηράκλειο με 16 συμμετέχοντες, ενώ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι ανοικτές οι αιτήσεις για τον 3ο κύκλο του Foundit που θα ξεκινήσει με το online training στις 25-28 Ιανουαρίου. Μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μας για τυχόν απορίες που έχεις σχετικά με τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που πραγματοποιούμε. Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε!

ΑΛΛΑ ΝΕΑ