Επιχειρηματικότητα Καινοτομία

9 + 2 startups της Κρήτης που αξίζουν προσοχή

Η ομάδα μας είναι εδώ και χρόνια δίπλα στις startups της Κρήτης, και όχι μόνο. Προσπαθεί να τους δώσει το απαρίτητο βήμα, ώστε ακόμη περισσότερος κόσμος να μπορέσει να γνωρίσει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα του νησιού μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζουμε ήδη από το 2017 με την διοργάνωση του Open Coffee Heraklion. Ενός σημείου συνάντησης, γνωριμίας και αλληλεπίδρασης δραστήριων νέων και επαγγελματιών οι οποίοι δημιουργούν στην Κρήτη.

Σήμερα επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 11 startups της Κρήτης που θεωρούμε ότι αξίζουν την προσοχή μας. Μάλιστα, 8 από αυτές να έχουν ήδη παρουσιάσει το έργο τους στο Open Coffee Heraklion!

Mentionlytics - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η Mentionlytics παρέχει ένα εργαλείο monitoring για την online δραστηριότητα και τα social media ενός brand. Η ανάγκη να υπάρχει μια συγκεντρωμένη πληροφορία για την online παρουσία ενός brand γίνεται επιτακτική όσο μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον ψηφιακό κόσμο. Πλεον δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους, ακόμα και πολύ μικρές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, μπορούν να συγκεντρώσουν σημαντική πληροφορία για να κρίνουν αν κινούνται σε σωστό μονοπάτι στο μάρκετινγκ, αν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν θέσει κ.λπ.

Σε αυτήν την αποτελεσματική συγκέντρωση πληροφορίας, η Mentionlytics έρχεται να δώσει μια πλατφόρμα απαραίτητη για κάθε επιχείρηση.

Τοποθεσία: Ιεράπετρα, Κρήτη
Κλάδος: Advertising & Marketing (AdTech)
Funding State: Bootstrapped

Δες την ομιλία του Μάνου Περακάκη από την Mentionlytics στο 1ο Open Coffee Heraklion

EnzyQuest  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η EnzyQuest είναι μια κρητική startup βιοτεχνολογίας. Αναπτύσσει νέα ενζυμικά προϊόντα, τα οποία επιτρέπουν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής και ανάλυσης. Με εκτενή εμπειρία στην ανακάλυψη και παραγωγή ενζύμων, η EnzyQuest συμβάλλει στην έρευνα, την υγεία, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων.

Η EnzyQuest ξεχωρίζει στον τομέα ανακάλυψης ενζύμων. Χρησιμοποιεί AI σε συνδυασμό με wet-lab τεχνικές, που βοηθούν στην ανακάλυψη οργανισμών κατάλληλων για βιομηχανική χρήση.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Life Sciences (MedTech, HealthTech, BioTech)
Funding State: Series A

Δημήτρης Κουτσιούλης - EnzyQuest

Δες την ομιλία του Δημήτρη Κουτσιούλη από την EnzyQuest στο 19ο Open Coffee Heraklion

biopix-t  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η BIOPIX-T έχει σαν στόχο τη διάθεση μοριακών διαγνωστικών εργαλείων σε όσους τα έχουν ανάγκη. Ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητά τους, τη χώρα διαμονής και το επίπεδο εκπαίδευσης τους. Ταυτόχρονα, αναπτύσσει και κατασκευάζει την IRIS. Πρόκειται μια πρωτοποριακή φορητή διαγνωστική συσκευή μοριακού ελέγχου (DNA,RNA). Η IRIS μπορεί να ανιχνεύσει μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη και ο COVID-19 καθώς και μεταλλάξεις (καρκινικών ή καρδιαγγειακών) για τη χορήγηση φαρμάκων. 

Η BIOPIX-T είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα μεταφοράς τεχνολογίας από τον ερευνητικό στον επιχειρηματικό τομέα. Η ομάδα ανέπτυξε τη βασική τεχνογνωσία εντός του Ελληνικού Ινστιτούτου Μοριακής Τεχνολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, του οποίου η BIOPIX-T αποτελεί spin-off.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Life Sciences (MedTech, HealthTech, BioTech)
Funding State: Seed

ORamaVR  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

H ORamaVR ξεκίνησε το 2016 σαν μια spin-off startup του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Στόχος της είναι να αλλάξει τα δεδομένα στην προσομοιωτική εκπαίδευση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, κάνοντας τη δημιουργία εκπαιδευτικών προσομοιώσεων για ιατρικές επεμβάσεις πιο οικονομική και γρήγορη, μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει.

Με μια σειρά διακρίσεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει ήδη προσελκύσει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, διατηρεί σημαντικές ερευνητικές συνεργασίες με εταιρείες και φορείς όπως η Airbus, η Telefonica, το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και η Eurescom. Το 2020, η ORamaVR ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν κύκλο χρηματοδότησης με επικεφαλής την HTC Vive, ηγέτης στον κλάδο της εικονικής πραγματικότητας.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Life Sciences (MedTech, HealthTech, BioTech)
Funding State: Seed

Σταύρος Κατέρος - ORamaVR

Δες την ομιλία του Σταύρου Κατέρου από την ORamaVR στο 8ο Open Coffee Heraklion

JADBio  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η JADBio έχει έδρα τόσο στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, όσο και στο Λος Άντζελες. Στόχος της είναι να διευκολύνει, με οικονομικό τρόπο, τους data scientists και τους επαγγελματίες της βιοεπιστήμης στην έρευνα.

Με την ανάπτυξη της ομάδας και την ροή σημαντικής χρηματοδότησης, η JADBio ξεκίνησε την κατασκευή μιας ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας, που θα παρέχει κορυφαία εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και δυνατότητες αυτοματισμού και θα επιτρέπει στους επαγγελματίες της βιοεπιστήμης να κατασκευάσουν και να αναπτύξουν ακριβή και εξηγήσιμα μοντέλα πρόβλεψης με ταχύτητα και ευκολία, ακόμα κι αν δεν έχουν τεχνογνωσία στην επιστήμη των δεδομένων.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Life Sciences (MedTech, HealthTech, BioTech)
Funding State: Seed

Παύλος Χαρονυκτάκης - JADBio

Δες την ομιλία του Παύλου Χαρωνυκτάκη από την JADBio στο 18ο Open Coffee Heraklion

Oxygen Pelatologio  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Το Oxygen Pelatologio αποτελεί την εξέλιξη μιας εσωτερικής χρήσης ERP εφαρμογής που κατασκεύασαν και χρησιμοποιούσαν οι ιδρυτές της εφαρμογής, με σκοπό να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις ως επαγγελματίες.

Σήμερα, την ομάδα απαρτίζουν άνθρωποι από τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων και των οικονομικών / λογιστικών. Έτσι, η ομάδα είναι σε θέση να παρέχει τις καλύτερες online υπηρεσίες αλλά και άμεση τεχνική υποστήριξη.

Το Oxygen Pelatologio διατηρεί τα κεντρικά του γραφεία στο Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (STEPC) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Από τον Απρίλιο του 2020, το Oxygen Pelatologio προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με το Papaki. Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις. Σίγουρα ξεχωρίζει σαν μια από τις ανερχόμενες startups της Κρήτης.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: FinTech
Funding State: –

Βαγγέλης Γράσσος - Oxygen Pelatologio

Δες την ομιλία του Βαγγέλη Γράσσου από το Oxygen Pelatologio στο 7ο Open Coffee Heraklion

BIOCOS  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Οι άνθρωποι της BioCos έχουν υψηλή εξειδίκευση στη Βιοτεχνολογία, την Επιστήμη Υπολογιστών, αλλα και σε θέματα business και μάρκετινγκ. 

Η BioCos παρέχει ολιστικές λύσεις ελέγχου ταυτότητας και ιχνηλασιμότητας με βάση το DNA για εταιρείες που δρουν στους κλάδους τροφίμων, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Στον τομέα της υγείας, υποστηρίζει εταιρείες με εξατομικευμένη ανάπτυξη αγωγών Βιοπληροφορικής για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. 

Τοποθεσία: Χάνια, Κρήτη
Κλάδος: AgriTech / FoodTech
Funding State: Bootstrapped

Στέλιος Αρχοντάκης - BioCos - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Δες την ομιλία του Στέλιου Αρχοντάκη από την BioCos στο 10ο Open Coffee Heraklion

tourmie  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Άλλη μια startups της Κρήτης που αξίζει να δούμε είναι η Tourmie.
Η Tourmie αλλάζει τον παραδοσιακό concierge, προσφέροντας μια all-in-one ψηφιακή λύση σε ξενοδοχεία, ιδιοκτήτες και διαχειριστές BnB ακινήτων. Έτσι, μπορούν εύκολα να εξυπηρετούν, να διαχειρίζονται και να αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες τους. Τόσο πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη διαμονή. Από χρήσιμες πληροφορίες για το κατάλυμα και προτάσεις για την περιοχή μέχρι πρόσθετες υπηρεσίες, αιτήματα και online check-in, οι επισκέπτες έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα όσα χρειάζονται για κάθε στάδιο του ταξιδιού τους, ψηφιακά, σ’ ένα μέρος.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Travel / Hospitality / Leisure
Funding State: Bootstrapped

Στέλιος Χρηστάκης - Tourmie - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Δες την ομιλία του Στέλιου Χρηστάκη από την Tourmie στο 18ο Open Coffee Heraklion

Code BGP  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η Code BGP είναι μια spinoff startup του Ινστιτούτου Επιστήμης Υπολογιστών, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Έχει παρουσία τόσο στην Αμερική όσο και στο ΙΤΕ. Παρέχει SaaS λύσεις για αυτοματοποιήσεις δικτύων, visibility, και ασφάλεια, με έμφαση στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol). Οι ιδρυτές της Code BGP έχουν πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό την υλοποίηση και την ερευνητική καινοτομία για την βελτίωση των BGP λειτουργιών.

Τοποθεσία: Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Advertising & Marketing (AdTech)
Funding State: Seed

Για το τέλος αφήσαμε δύο startups, που δεν ξεκίνησαν σαν startups της Κρήτης, αλλά έχουν δυνατο αντίκτυπο στο οικοσύστημα.

sunlight.io  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η Sunlight.io ξεκίνησε από το Cambridge και επαναπροσδιορίζει το πώς πρέπει να είναι το high performance cloud και το virtualisation. Η ομάδα της φέρνει πλήθος γνώσεων και εμπειρίας από το virtualisation εταιρικών εφαρμογών, τις cloud υπηρεσίες, τη δικτύωση και την ανάπτυξη ενσωματωμένων συστημάτων.

Η εταιρεία λαμβάνει στήριξη από μια παγκόσμιας κλάσης ομάδα μηχανικών, με τεχνογνωσία σε σχεδίαση low level hardware, firmware / drivers, hypervisors, αποθήκευση και δίκτυο IO, διαχείριση / ενορχήστρωση cloud και web UI τεχνολογίες.

Έπειτα από τη λήψη μιας σημαντικής χρηματοδότησης, η Sunlight.io διατηρεί Research & Development Center και στο Ηράκλειο. Με αυτόν τον ρόπο, διαμορφώνονει το τοπίο στον τεχνολογικό κλάδο στην πόλη μας.

Τοποθεσία: Cambridge & R&D center στο Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: Cloud Computing
Funding State: Series B

Θανάσης Ζωγράφος - Sunlight.io - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Δες την ομιλία του Θανάση Ζωγράφου από την Sunlight.io στο 20ο Open Coffee Heraklion

fairlo  - startups της Κρήτης - επιχειρηματικότητα

Η Fairlo ξεκίνησε από την Στοκχόλμη με όραμα να κάνει πιο ασφαλή, δίκαιη και ευκολότερη τη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών. Είτε αυτά προέρχονται μέσω δανείου ή μέσω άλλων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες της έχουν βάση στη φιλοσοφία ότι ο πελάτης πρέπει να είναι σε θέση να κατέχει πλήρως την οικονομική του κατάσταση. Γι’ αυτο και η καινοτόμα τεχνολογία που η Fairlo αναπτύσσει, διασφαλίζει αυτόματα ότι ο πελάτης έχει πάντα ένα βιώσιμο σχέδιο αποπληρωμής ανεξάρτητα από το πώς και πότε δανείζεται ή από το πώς θα επιλέξει να αποπληρώσει.

Η Fairlo μπορεί να μην είναι μια από τις συμβατικές startups της Κρήτης, αποτελεί όμως ήδη ένα δυνατό χαρτί του τοπικού οικοσυστήματος. Βλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης του κρητικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τεχνολογίας, δημιούργησε πριν από 1,5 περίπου χρόνο ένα tech hub στο Ηράκλειο, το οποίο απασχολεί ήδη 15 προγραμματιστές.

Τοποθεσία: Στοκχόλμη & tech hub στο Ηράκλειο, Κρήτη
Κλάδος: FinTech
Funding State: Seed 

Έχεις κι εσύ μια startup;

Αν έχεις μια startup η οποία έχει δραστηρίτητα στην Κρήτη και θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτήν στο Open Coffee Heraklion, επικοινώνησε μαζί μας!

ΑΛΛΑ ΝΕΑ