Επιχειρηματικότητα

Τρεις #VentureGardeners περιγράφουν την εμπειρία τους

Σας έχουμε πει τόσα και τόσα για το δωρεάν πρόγραμμα επιχειρηματικότητας VentureGarden Ηράκλειο, που διοργανώνει η ομάδα μας σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Τι θα λέγατε, όμως, να ακούσετε από πρώτο χέρι τα οφέλη του προγράμματος; Κάναμε σε τρεις απόφοιτες του VentureGarden Ηράκλειο μερικές ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τους και πώς τις βοήθησε το πρόγραμμα στη μετέπειτα εξέλιξη των επιχειρήσεών τους.

Ας δούμε μαζί τι μας απάντησαν!

Πού βρισκόσουν επαγγελματικά / επιχειρηματικά πριν παρακολουθήσεις το VentureGarden Ηράκλειο;

Ευαγγελία Γκρέκα – Comeet Creative Space: Είχα μόλις αναλάβει επαγγελματικά τη δραστηριότητα με την οποία ασχολούμαι μέχρι σήμερα. 

Χρύσα Πιτσιδιανάκη – Chrissa Ceramics: Ειχα προσφατα επιστρέψει στην Κρήτη μετά απο πολλά χρόνια διαμονής στην Αθήνα όπου εργαζόμουν ως αρχιτέκτονας, και βρισκόμουν σε ένα σταυροδρόμι όπου έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνέχιζα την πορεία μου ως αρχιτέκτονας ή θα έκανα κάτι διαφορετικό. Λίγο η έλλειψη θέσεων εργασίας στον κλάδο, λίγο η πανδημία, με οδήγησαν τελικά στο να φτιάξω ένα μικρό εργαστήρι και ένα μαγαζάκι με χειροποίητα είδη και δικά μου κεραμικά κομμάτια.

Μαριάννα Παπαγρηγορίου – Cretan Vibes: Είχα κάνει έναρξη και βρισκόμουν στα αρχικά στάδια ανάπτυξης της εταιρείας μου.

Πώς επηρέασε την εξέλιξή σου το VentureGarden; Πού βρίσκεσαι σήμερα, επιχειρηματικά;

Ε.Γ.: Με έκανε να κατανοήσω εις βάθος ποιες είναι τελικά οι υπηρεσίες μου, ποιοι οι πελάτες μου, ποιο είναι το ανταγωνιστικό μου πλεονέκτημα και η πρόταση αξίας μου προς τους πελάτες μου. Στοιχεία πολύ σημαντικά για τις επόμενες ενέργειες marketing, πωλήσεων κτλ. Σήμερα, συνεχίζω την επαγγελματική μου δραστηριότητα, έχοντας στο μυαλό μου τα παραπάνω τα οποία βάζω και σε εφαρμογή σιγά-σιγά.

Χ.Π.: Μετά το πρόγραμμα άρχισα να βλέπω πιο “επιχειρηματικά” καθώς και πιο οργανωμένα αυτό που ξεκίνησε ως ένα απλό χόμπι. Σήμερα έχω την τύχη να έχω το δικό μου εργαστήρι κεραμικής στο Ηράκλειο, και να βιοπορίζομαι από αυτό.

Μ.Π.: Το πρόγραμμα με βοήθησε να αναπτύξω κάποιες επιπλέον ιδέες που είχα καθώς και να δω από άλλη οπτική γωνία κάποια πράγματα που σκεφτόμουν. Σήμερα, συνεχίζω να αναπτύσσω πράγματα στη φάρμα, ώστε να μπορέσω να εξυπηρετήσω παραπάνω κόσμο, καθώς και να προσφέρω επιπλέον υπηρεσίες.

Ποια κομμάτια του προγράμματος του VentureGarden σε βοήθησαν περισσότερο;

Ε.Γ.: Οι παρουσιάσεις που μιλούσαν για την έρευνα αγοράς, και το value proposition canvas. Οι καλεσμένοι ομιλητές, που μπορούσες να ταυτιστείς κάπως όταν ήταν στο στάδιο που είσαι και ‘συ τώρα και να σου δώσουν το insight πώς και τι έκαναν εκείνοι. Και φυσικά το mentoring και η ομάδα που δουλέψαμε μαζί στο τέλος, με την οποία μοιραζόμασταν τους προβληματισμούς μας, συμπαραστεκόμασταν η μία στην άλλη, δίναμε πολύτιμο feedback για τις ιδέες μας και στο τέλος συνεργαστήκαμε με κάποιο τρόπο!

Χ.Π.: Βοήθησε πολύ o σχεδιασμός του business model canvas στο να οργανωθούν οι διάσπαρτες σκέψεις, οι ομιλίες από τους επιχειρηματίες που μας παρουσίασαν την δική τους πορεία προς μια επιτυχημένη επιχείρηση καθώς και τα workshops που ακολούθησαν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Μ.Π.: Το mentoring! Καταπληκτικός μέντορας και πολύ καλή ομάδα, με επικοδομητικές συζητήσεις!

Τι θα έλεγες σε κάποιο άτομο που σκέφτεται να παρακολουθήσει το VentureGarden Ηράκλειο;

Ε.Γ.: Να το παρακολουθήσει σίγουρα. Πάντα υπάρχει χώρος να μάθεις κάτι καινούριο, να διορθώσεις κάτι που έκανες λάθος και στο τέλος να γνωρίσεις κάποι@ που μπορεί να σου δώσει πολύτιμη βοήθεια πάνω στην ιδέα σου.

Χ.Π.: Να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς όχι μόνο θα λάβει χρήσιμες γνώσεις αλλά είναι και μια ευκαιρία δικτύωσης.

Μ.Π.: Ήδη έχω συστήσει σε φίλους μου να κάνουν αίτηση διότι θεωρώ ότι μπορούν να μάθουν πολλά μέσα από το πρόγραμμα, όπως το να βάλουν σε μια σειρά την σκέψη τους, να ανταλλάξουν ιδέες με όλους τους συμμετέχοντες και εννοείται να προχωρήσουν στο τελευταίο βήμα του mentoring.

Αν η Ευαγγελία, η Χρύσα και η Μαριάννα σε έπεισαν και έχεις κι εσύ μια ιδέα που θέλεις να αναπτύξεις ή χρειάζεσαι βοήθεια με την υπάρχουσα επιχείρησή σου, δήλωσε συμμετοχή στον 4ο κύκλο του VentureGarden Ηράκλειο, μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου! Μάθε εδώ περισσότερα για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του VentureGarden Ηράκλειο.

ΑΛΛΑ ΝΕΑ